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GUIDE TO ASBESTOS NESHAP QUESTIONS 
 

 
 
 
 

No Yes

Has the structure ever been 
utilized for commercial 

purposes? 
Is it owned by a public agency? 

RESIDENTIAL

Are there more than 4 dwelling units in 
one structure, or more than one 

separate residential dwelling on the 
property? Has the structure EVER been 

utilized for a commercial function? 

No Yes

The Asbestos NESHAP 
does not apply to this 

project 

         

Go to PAGE 2 

COMMERCIAL

Is the building COMMERCIAL or RESIDENTIAL? 
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No Yes 

You are only required to 
perform an asbestos 

survey prior to initiation of 
work. 

Is the project a DEMOLITION (the 
unweighting of any load-bearing structural 

member of the building)? -- OR -- The 
intentional burning for fire training purposes? 

Is the quantity of Regulated Asbestos Containing Material (RACM) to be disturbed 
at least; 260 linear feet, 160 square feet, or 35 cubic feet? 

No Yes

Go to PAGE 3 

Prior to commencing any activity, a California Certified Asbestos Consultant 
(CAC) must complete a thorough inspection for the presence, quantity and 

categories of asbestos-containing material (ACM).  [Asbestos Survey] 
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REGULATED RENOVATIONS AND DEMOLITIONS 

 
 

1) You must submit an Asbestos Survey and completed Notification Form at 

least 10 working days prior to initiating work on the project.   

2) Demolitions: 

a) Requires a 2-X notification fee (even for structures that are used for fire 

department for training purposes). 

b) (Regulation IV, Rule 401, §1.1.2)  An additional 2-X* fee is added if 

Asbestos Abatement is required for a Demolition Project. 

3) Renovations require only a 2-X* notification fee. 

4) IF, after notification has been submitted, the quantity of asbestos 

containing material (ACM) changes by at least 20%, then update the 

notification. 

5) IF, after notification has been submitted, the start date changes to a date 

after the original start date, then notify by phone as soon as possible AND 

provide written notice as soon as possible AND no later than original start 

date. 

6) IF, after notification has been submitted, start date changes to a date 

earlier than the original start date, then provide written notice at least 10 

days prior to the new start date. 

 
IN NO EVENT SHALL A PROJECT START ON A DATE OTHER THAN THE 

DATE CONTAINED IN THE WRITTEN NOTIFICATION. 

(40 CFR 61.145 (b) (iv) (C)) 

 

* The X value changes annually. 
Call to get current value: 707-443-3093 


